25. 11. 2016

Fond MAGNESIA GO a Ondřej Vetchý předali 1 000 000 Kč šesti sportovcům

Šest mladých českých a slovenských sportovců dnes převzalo šeky v celkové hodnotě 1 000 000 Kč, které v rámci třetího ročníku projektu Fond Magnesia GO poskytly Karlovarské minerální vody. Z 376 přihlášených talentů vybral Ondřej Vetchý, iniciátor a ambasador projektu, šest finalistů. Na základě hlasování veřejnosti, které probíhalo od 18. 10 do 20. 11. 2016 na stránkách www.magnesiago.cz, si pak tato šestice rozdělila milion korun. První místo, a tedy 350 000 Kč, získal pětibojař Marek Grycz s 3 515 hlasy. Druhá skončila triatlonistka Simona Šimůnková s 2 619 hlasy, a získala tak 250 000 Kč. 150 000 Kč za bronzové umístění si odnesl vodní slalomář Matyáš Lhota díky 2 222 hlasům. Čtvrtý dráhový cyklista Jiří Janošek obdržel částku 100 000 Kč, pátá běžkyně přes překážky Michaela Pešková si odnesla 80 000 Kč a šestá fotbalistka Ľudmila Maťavková 70 000 Kč. O konečném pořadí rozhodlo celkem 12 044 hlasů.

Letošní ročník Fondu Magnesia GO odstartoval v červenci, kdy bylo zahájeno přihlašování. Celkem dorazilo 376 přihlášek od mladých sportovců, ze kterých pak Ondřej Vetchý vybral 6 finalistů: „Letošní ročník byl jedinečný velkým počtem přihlášených a tím, kolik z nich bylo na skutečně vysoké sportovní úrovni. O to těžší pak bylo vybrat pouhých šest finalistů. Zejména ze stejných nebo velmi podobných sportovních odvětví, kde se objevilo hned několik opravdu silných adeptů.“

Od 18. října do 20. listopadu rozhodovala o pořadí těchto šesti vybraných finalistů veřejnost pomocí on-line hlasování na webových stránkách www.magnesiago.cz. Letos přišlo celkem 12 044 hlasů a videa se sportovci mají přes 2 000 000 zhlédnutí, což je více než dvojnásobek oproti loňskému ročníku.

Fond Magnesia GO pomáhá mladým sportovcům plnit jejich sny

Posláním Fondu Magnesia GO je podpora nadějných sportovců v cestě za jejich sportovními sny. Prostředky, které díky Fondu získají, jim pomohou nejen v přípravě a sportovním rozvoji, ale přinášejí jim i výrazný náskok v náročné světové konkurenci. Důkazem, že své poslání Fond opravdu plní, je i účast hned dvou předchozích finalistů Jana Micky a Jiřího Prskavce na letošních Letních olympijských hrách v Riu de Janeiru. Mezi světovou elitu se probojovali právě i díky finanční podpoře Fondu Magnesia GO.

„Díky Fondu Magnesia Go jsem mohl absolvovat přípravu na opravdu vrcholové úrovni a moje kariéra se stala daleko profesionálnější. S výhrou jsem si zaplatil zimní přípravu ve Spojených Arabských Emirátech a v Austrálii. Bylo to první soustředění, na kterém jsem opravdu mohl koukat spíš na to, co potřebuji, a ne kolik to stojí. Takže jsem si mohl dovolit fyzioterapeutku, kvalitnější stravu a lepší ubytování. Myslím, že to byl takový první impuls, který mi dal možnost jít za úspěchem. I díky tomu jsem mohl startovat na Letních olympijských hrách 2016 v Riu a nakonec si z nich odvézt i bronzovou medaili,“ vypráví o své účasti ve Fondu bronzový olympionik Prskavec.

Za tři roky od vzniku Fondu je to opravdu skvělý výsledek a můžeme se jen těšit, koho dalšího z našich finalistů uvidíme na příštích olympijských hrách a dalších světových sportovních kláních.

Stejně jako mladí sportovci i Fond se stále vyvíjí

Fond Magnesia GO vznikl v roce 2014. Tehdy bylo mezi pět mladých sportovců z České republiky rozděleno 600 000 Kč. Pro velký úspěch se organizátoři rozhodli ve Fondu nejen pokračovat, ale také ho rozšířit. Od loňského roku tedy usilují o podporu veřejnosti nejen mladí sportovní talenti z České republiky, ale i ze Slovenska. 6 finalistů se nyní dělí o celý milion korun. „Změny v organizaci však nejsou změnami jedinými. S přibývajícími lety se o Fondu dozvídá také čím dál tím více lidí. Ten díky tomu nepřináší finalistům pouze finanční podporu, ale také je představuje široké veřejnosti, což je pro nás všechny z dlouhodobého hlediska velkým povzbuzením,“ říká ambasador projektu Ondřej Vetchý.

K čemu chtějí svou výhru použít letošní finalisté?

Marek Grycz svou výhru použije na nákup sportovního vybavení a pokrytí nákladů na trénink - zejména jezdecký výcvik, který je velmi nákladný, pronájem plavecké dráhy v bazénu, fyzioterapii a náklady spojené s šermem. Simona Šimůnková svou finanční podporu věnuje na nákup wattmetru, který by jí měl pomoci ke zlepšení v cyklistice, a na další sportovní přípravu, čímž výrazně ulehčí rodičům. Matyáš Lhota věnuje výhru na svou zimní přípravu. Jiří Janošek ze své výhry zaplatí výcvikový tábor a tréninky na certifikované dřevěné dráze ve Vídni. V České republice totiž neexistuje žádná, která by splňovala oficiální parametry. Michaela Pešková by svou výhru chtěla využít na regeneraci, přepravu, sportovní oblečení a obuv a na nákup výživových doplňků. Ľudmila Maťavková svou finanční podporu věnuje na nákup kopaček a vybavení potřebného k tréninku.

Karlovarské minerální vody podporují nejen mladé sportovce

„Podpora mladých sportovců v rámci Fondu Magnesia Go je pro naši firmu přirozená a vychází z dlouholetého názoru, že jsou to právě mladí a talentování lidé v různých oborech, kteří potřebují v začátcích největší pomoc, ať už morální či finanční. Osobnost Ondřeje Vetchého a prostředky od Karlovarských minerálních vod se takto v podpoře sportovců doplňují. Díky prostředkům z Fondu Magnesia GO se mohou sportovci zaměřit s lehčí myslí především na samotný sportovní výkon. Kromě mladých sportovců společnost Karlovarské minerální vody podporuje také například mladé filmaře a hudební interprety. Již tradičně věnují 100 000 Kč na další tvorbu výherci Ceny Magnesia za nejlepší studentský film v rámci Českého lva. A stejnou částku dostává také vítěz kategorie Mattoni Hvězda internetu, která je součástí ankety Český Slavík Mattoni. Všem těmto mladým talentům přitom nepomáhají jen poskytnuté finance ale i zviditelnění, které díky zmíněným projektům získávají“, říká o podpoře Alessandro Pasquale.

Více o sportovcích se dozvíte na www.magnesiago.cz a v přiložených materiálech.