21. 1. 2016

Karlovarské minerální vody podpoří částkou 100.000 korun další filmový talent

V Praze dne 20. ledna 2016 – Česká filmová akademie dnes zveřejnila jména pěti snímků, které se utkají o cenu Magnesia za nejlepší studentský film. Každoročně vysoký počet přihlášek do této ceny ČESKÉHO LVA ukazuje na zájem studentů o film a zahraniční úspěchy minulých vítězů i na trvající kvalitu české kinematografie. Prvních dvacet snímků získá propagaci na evropské úrovni, autor vítězného filmu si navíc odnese odměnu ve výši 100 tisíc korun. Cenu Magnesia za nejlepší studentský film udělují již pošesté Karlovarské minerální vody ve spolupráci s Českou filmovou a televizní akademií a Českým filmovým centrem.

Do soutěže se letos přihlásilo přibližně 150 studentských snímků, ze kterých komise sestavená Českým filmovým svazem vybrala 20 filmů s délkou do 40 minut. V letošním užším výběru se objevily hrané, animované i dokumentární filmy studentů z Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU), Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Významné osobnosti českého filmu z řad členů České filmové a televizní akademie a zástupce Karlovarských minerálních vod z nich vybrali finálovou pětici. Mezi nejúspěšnější se probojovali zástupci všech jmenovaných škol.

Nejlepší z těchto děl vyhraje Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. O vítězném snímku rozhodne porota složená z akademiků – významných osobností českého filmu a zástupce Karlovarských minerálních vod. Kvalitu studentských filmů tak například posoudí režiséři Karel Smyczek a Miroslav Krobot, kameraman Martin Štrba či umělecká poradkyně Karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. Vítěz bude vyhlášen v sobotu 5. března 2016 na slavnostním večeru předávání výročních cen ČESKÝ LEV a získá od Karlovarských minerálních vod finanční odměnu 100 000 Kč.

Tradice českého filmu sahá až k samým počátkům kinematografie a provází ji velká režisérská i herecká jména. Máme radost, že prostřednictvím ceny Magnesia můžeme podpořit mladé talenty českých filmových škol a přispět tak k udržení kvality a prestiže české kinematografie i v budoucnosti,“ uvádí Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod.Společnost Karlovarské minerální vody, a.s. se dlouhodobě a systematicky věnuje podpoře české kultury. Značka Magnesia je hrdým partnerem českého filmu, divadla i literatury,“ vysvětluje Pasquale široký zájem o kulturu a její podporu, kterou společnost směřuje i k začínajícím, mladým umělcům.

Letošní nominace opět potvrdily, že mezi studenty filmových škol jsou zajímavé osobnosti, o kterých jistě ještě mnohé uslyšíme. Soutěž Magnesia pomáhá zviditelnit jejich tvorbu a motivuje je v jejich další tvůrčí práci. Předchozí vítězové se účastnili např. Studentských Oscarů či evropských filmových festivalů.

Z nejúspěšnějších studentských filmů vznikne kolekce DVD Czech Short Films (DVD České krátkometrážní filmy), která upozorní zahraniční filmové profesionály na zajímavé filmařské osobnosti.

S předáváním výročních cen České filmové a televizní akademie ČESKÝ LEV, jsou již desátým rokem neodmyslitelně spojené televizní spoty Magnesia. V uplynulých ročnících se v nich objevily takové hvězdy jako Tatiana Vilhelmová, Ivana Chýlková, Anna Geislerová nebo Ivan Trojan, Jan Budař, Kryštof Hádek či Karel Roden.

Celkem se v televizním vysílání objeví deset spotů, ve kterých letos účinkují loňští vítězové ČESKÉHO LVA, Lenka Krobotová a Jaroslav Plesl. Velice rád bych Vám prozradil, jaké budou mít spoty téma, ale zatím můžu říct jen tolik, že je to jedno velké tajemství. Již teď ale můžu prozradit, že se režie ujal, stejně jako minulý rok, režisér Karel Janák,“ upřesnil Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod.

Tisková zpráva v PDF