8. 1. 2021

Plošné zálohy na nápojové obaly budou již v roce 2022 realitou – u našich slovenských sousedů. V Česku si ještě počkáme.

Mattoni 1873 vítá výběr správce slovenského zálohového systému na nápojové PET lahve a plechovky. Slovenské Ministerstvo životního prostředí jeho založením pověřilo 5. ledna 2021 konsorcium čtyř sdružení zastupujících výrobce nealko nápojů, výrobce piva i obchodníky. Tento významný krok přibližuje Slovensko plné cirkularitě nápojových obalů od ledna 2022. České úřady se k podobnému kroku zatím nemají.

„Slovensko nám půjde příkladem, neboť principy schváleného zálohového systému umožňují plnou cirkularitu nápojových obalů,“ říká Alessandro Pasquale, generální ředitel Mattoni 1873. „Pokud se vše podaří zavést podle plánu, stane se Slovensko prvním skutečným příkladem cirkulárního nakládání s nápojovými obaly v praxi. Jsem rád, že i Mattoni 1873 se toho zúčastní a konečně bude moci začít zálohovat PET láhve a plechovky od svých výrobků – i když tedy pouze na Slovensku.“

České úřady zatím plošné zálohy na všechny nápojové PET lahve a plechovky zavést nechtějí.
„Doufám, že slovenský příklad naše úředníky inspiruje a ukáže, že zálohový systém dává smysl i ve středoevropských podmínkách,“ dodává Alessandro Pasquale.

Plošné zálohy by byly velkým přínosem pro naši přírodu. Zálohované nápojové obaly se totiž v lesích a kolem cest téměř nepovalují. Dokazují to data dobrovolnických organizací, které pravidelně odpadky uklízejí. Ze všech nalezených nápojových obalů tvoří ty zálohované jen 1-2 %. Další důkaz, že motivace zálohou funguje.

Kontakt pro média
Andrea Brožová, PR manažer